Geven we het goede voorbeeld? Zien drinken doet drinken!

Als opvoeder heb je meer invloed dan je denkt!
Dit is natuurlijk goed nieuws. Dit onderschatten opvoeders vaak. Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt om te voorkomen dat jouw kind jong alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe. Wist je dat voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, alcohol aantrekkelijk wordt? Probeer geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen om zo de kans te verkleinen dat ze vroeg beginnen aan alcohol.

Een aantal praktische voorbeelden om eens over na te denken:

  • Zal ik mijn wijn/bier bij het avondeten drinken of zal ik wachten tot de kinderen op bed liggen?
  • Wil ik nog alcohol schenken op de kinderverjaardagen?
  • Wil ik foto’s op social media posten met een glas alcohol in mijn handen?
  • Vind ik een fles wijn of pakket speciaal biertjes een geschikt cadeau voor iedereen?
  • Is die kinderchampagne nodig tijdens Oud&Nieuw? Of is er een ander feestelijk alternatief?

Mediawet helpt….maar kijken jongeren nog TV?
Er is natuurlijk om ons heen ook aandacht voor Zien Drinken Doet Drinken. Om jongeren te beschermen is het verboden om voor negen uur ’s avonds alcoholreclames op televisie uit te zenden. Maar kijken ze nog TV? Op sociale media kunnen ze helaas de hele dag door van alles zien: van het ‘shotje van de week’ tot een Licor 43-taart en toffe drankchallenges met balletjes, autootjes en het ‘atten’ van bierflesjes. Alcohol kopen onder 18 blijkt daarnaast ook nog eens heel gemakkelijk. Er is veel aanbod en op veel plekken beschikbaar.
➡️ Pointer (KRO/NCRV) nam hier een interessante documentaire over op.

Leuke winactie

Door geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen geef je ze het goede voorbeeld mee. En ja, dat is lastig. Mensen houden van gewoontes en die zijn moeilijk te doorbreken. Daarom een klein beetje hulp, gewoon ter inspiratie!

Win 1 van deze 5 boeken

Wil je gewoon wat inspiratie over hoe anderen hun drinkgedrag aanpakken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief met weetjes. Deze sturen we elke maand rond en bevat tips en updates over wat er in de wereld van jouw kind speelt rond alcohol & drugs. Iedereen die zich aanmeldt, maak kans. Je krijgt van ons een persoonlijk bericht op 1 december.

Over Alliantie Alcoholbeleid Nederland

De campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ is opgezet door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. De alliantie zet zich met deze campagne in om ouders en andere opvoeders meer bewust te maken van hun voorbeeldfunctie wanneer ze alcohol drinken in het bijzijn van kinderen. We willen een positief signaal afgeven: opvoeders hebben meer invloed dan ze denken om problemen met alcohol bij hun kinderen te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt….

Kinderen ontwikkelen al vanaf hun tweede jaar zogenaamde alcoholcognities: ze leren over alcohol. Vanaf het vierde jaar beginnen kinderen te onthouden wanneer hun ouders drinken. Ook merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert, nadat ze hebben gedronken. Vanaf hun zesde jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol. Dat betekent dat veel kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel gaan drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Ga voor meer informatie naar: www.ziendrinkendoetdrinken.nl