Podcast ‘Na de limonade’: alcohol en drugs bespreken met je kind

In de podcast Na de Limonade praat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga met groepjes ouders van puberkinderen over alcohol en andere drugs. Hoe gaan zij in de opvoeding met deze thema’s om? Ook deelt Ninette van Hasselt (hoofd van het programma alcohol- en drugspreventie bij het Trimbos-instituut) in iedere aflevering inzichten en tips.

Hoeveel vrijheid geef je je kind bij alcohol- en drugsgebruik? Praat je met je kinderen over je eigen ervaringen? Veel ouders vinden het een lastig onderwerp: hoe ga je om met alcohol- en drugsgebruik bij je kinderen?

Naast handvatten en herkenning hoor je in de podcast praktische tips voor ouders. De podcast is een serie van totaal vijf afleveringen.

Grenzen stellen, de invloed van omgeving en andere onderwerpen

In elke aflevering wordt een ander onderwerp besproken met steeds vier verschillende ouders. Onderwerpen die voorbijkomen zijn onder andere:
– vrijheid geven vs. grenzen stellen
– in contact blijven met je kind
– invloed van de omgeving en die van leeftijdsgenoten

“Je weet dat er rugzakken met drankflessen binnenkomen, moet ik dat gaan controleren als een politieagent?“


Waarom middelenopvoeding zo belangrijk is

Onder jongeren van 12-16 jaar heeft 48% weleens alcohol gedronken, 10% wel eens cannabis gebruikt en 2% ervaring met XTC. Het gebruik van alcohol of drugs op jonge leeftijd kan negatieve gevolgen hebben. Zoals problemen met concentratie en geheugen, schade aan organen en een verhoogde kans op kanker. Bovendien is de kans groter dat je verslaafd raakt aan alcohol als je jong begint met het drinken hiervan.

“Ze vertelde dat andere ouders alcohol kochten, terwijl ik niet wil dat m’n kinderen drinken… wat moet je daarmee?”

Ouders hebben vaak meer invloed op het alcohol- en drugsgebruik van hun kinderen dan ze zelf denken. Zo spelen de opvoedstijl, de band tussen ouders en kinderen en het voorbeeldgedrag van ouders allemaal een rol. Tegelijkertijd hebben ouders te maken met opstandigheid en andere ontwikkelingen die bij het puber-zijn horen. Hoe ouders hiermee omgaan, delen we in deze podcast reeks. Uitdagingen, tegenslagen, twijfels en successen, niets blijft onbesproken.

Opvoedadviezen op Helderopvoeden.nl

De podcast ‘Na de Limonade’ is een initiatief van het programma Helder Opvoeden van het Trimbos-instituut. Helder Opvoeden geeft onder andere via Helderopvoeden.nl betrouwbare informatie en opvoedadviezen op basis van wetenschappelijke inzichten.

Beluister de podcast:

Beluister de podcast via je favoriete podcastapp.