Ook met Koningsdag: NIX18

Op 27 april is het weer Koningsdag. Een dag waarop sommige jongeren zullen experimenteren met alcohol en drugs. Wie jong begint met roken, blowen of drinken heeft grotere kans om sneller en zwaarder verslaafd te raken. Het is hierom belangrijk om van tevoren NIX18 opnieuw onder de aandacht te brengen.

Als volwassenen heb je veel invloed…
Vraag jouw kind, leerling of pupil bijvoorbeeld eens hoe ze denken over roken, drinken en blowen. Door in gesprek te blijven en NIX18 als norm neer te zetten wordt de negatieve houding over alcohol en drugs zo lang mogelijk vastgehouden. Jongeren die toch gaan experimenteren zullen minder nemen wanneer ze zijn voorbereid op ‘nee’ zeggen en als ze het nut van NIX18 begrijpen.

We snappen dat het altijd weer een lastig moment is, want wist je dat:

  • 28% van de ouders hun minderjarige kind zelf wel eens een glas alcohol heeft aangeboden tijdens de feestdagen of een speciale gelegenheid?
  • En dat 44% van deze kinderen meerdere glazen alcohol mochten drinken bij die gelegenheden?
  • De redenen waarom ouders hun kinderen tijdens de feestdagen alcohol schenken variëren van ‘één drankje kan geen kwaad’, ‘ik wil mijn kind niet buitensluiten’ tot ‘het is feestelijk’.

Gelukkig geven veel ouders wel de NIX18 boodschap door. Géén alcohol voor hun minderjarige kinderen tijdens deze dagen!

Maak het gewoon samen gezellig en wees duidelijk!

En wees duidelijk naar jouw kind om twijfels te voorkomen. NIX18 = geen alcohol en drugs.