In gesprek met jouw kind over alcohol & drugs

Vind je het lastig om in gesprek te gaan met je puber over alcohol en drugs? Probeer dan deze tips eens.

Goed nieuws: Je hebt als ouder meer invloed dan je denkt!

Onderzoek toont aan dat alcohol schadelijk is voor de hersenen van jongeren. Hoe jonger iemand alcohol gebruikt, hoe groter de kans is op een verslaving later in zijn/haar leven. Hetzelfde geldt voor roken en drugsgebruik. Natuurlijk wil je als opvoeder dat jouw kind veilig en gezond opgroeit.

Dit helpt bij het gesprek met een puber die grenzen wil en gaat opzoeken:

Maak duidelijke afspraken

Pubers willen duidelijkheid. Het is belangrijk om samen met hen regels en grenzen op te stellen. Conflicten vermijden klinkt aantrekkelijk, maar een goed gesprek geeft ze inzichten en ademruimte. Dus maak duidelijke afspraken en laat je niet verleiden tot uitzonderingen op speciale momenten. Maak samen ook afspraken over de gevolgen van het breken van jullie regels. Wat gebeurt er dan?

Blijf in gesprek

Door regelmatig het gesprek te voeren, herinner je jouw kind aan de afspraken die jullie hebben gemaakt: Kies een rustig moment om een gesprek te starten, bijvoorbeeld als je samen in de auto zit. En haak aan als het spontaan ter sprake komt. Zorg dat je vooral veel luistert.

Stel open vragen

Stel open vragen die bijvoorbeeld beginnen met ‘Hoe kwam het dat…?, ‘Wat vond jij daarvan?’, of ‘En waarom deed hij/zij dat denk je?’. Pubers willen dat je ze serieus neemt.

‘Nee’ zeggen

Bedenk samen slimme manieren om in lastige situaties drank & drugs af te slaan. Laat je kind bijvoorbeeld vragen om een alternatief zoals een colaatje. Of laat je kind duidelijk zeggen dat hij/zij daar geen behoefte aan heeft. Of je kind kan zeggen: ‘Nee dank je, ik heb net gehad’ of ‘Nee dank je, ik neem straks wel.’ Oefen daar eens samen mee.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van hun directe omgeving. Wanneer ze hun ouders alcohol zien drinken, gaan ze dat zelf ook eerder doen. Zelfs als het gaat om een wijntje bij het eten. Daarom is het belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft in de omgeving van kinderen. Drink niet (of met mate) wanneer kinderen in de buurt zijn. Ook als je zelf wel drinkt, maak je duidelijk wat jouw afspraak met jezelf is. Leg uit dat alcohol niet goed is voor ieders gezondheid. Helemaal als je nog jong en in de groei bent.

Betrokken zijn en samen tijd doorbrengen

Tijd doorbrengen met je puber versterkt jullie band. Onderzoek laat zien dat kinderen die vaak samen zijn met hun ouders minder risicovol gedrag vertonen. Daarnaast verkleint het de kans dat ze uit verveling beginnen met drinken. Help jouw kind met het vinden van een leuke hobby’s of vereniging. Denk aan sport, muziek, creatieve workshops of vrijwilligerswerk.

Praat met andere ouders

Je bent niet de enige. Praat ook eens met andere ouders of met de school. Leer van elkaars aanpak: Hoe voeren zij het gesprek met hun kinderen? Welke afspraken hebben zij gemaakt?
Pubers houden zich makkelijker aan de regels wanneer ze merken dat hun vrienden thuis ook afspraken hebben over het gebruik van alcohol & drugs.

Tip: online cursus ‘Praten met jouw kind’



Een leuke interactieve ouderavond voor alcoholgebruik onder jongeren organiseren bij jou in de buurt?
Mail ons via interventiesgezondheid@ggdhn.nl