De Jongvolwassenenmonitor 2023 is weer in te vullen

Wij kunnen jullie hulp goed gebruiken! Voor de jongvolwassenenmonitor 2023 zijn wij op zoek naar jongvolwassenen, in de leeftijd van 16 t/m 25 jaar, uit de regio Noord-Holland Noord. Ben jij een jongvolwassenen!? Of heb je er een aantal in de familie, via kinderen van kennissen, via broers of zussen, etc.? Laat ze deze monitor dan invullen. Zo help je ons om inzicht te krijgen in de leefstijl én gezondheid van onze jongvolwassenen!

Alcoholgebruik Noord-Holland Noord hoger dan in Nederland

Jongvolwassenen (16-25 jaar) uit Noord-Holland Noord drinken vaker alcohol in vergelijking met jongvolwassenen in de rest van Nederland, blijkt uit de Jongvolwassenenmonitor 2022. Acht op de tien jongvolwassenen heeft de afgelopen maand alcohol gedronken.
Na een lichte daling in het alcoholgebruik tussen 2017 en 2021 is het afgelopen jaar het alcoholgebruik vrijwel gelijk gebleven. In vergelijking met Nederland drinken jongvolwassenen in Noord-Holland-Noord vaker alcohol. Ook het percentage zware alcoholdrinkers is in Noord-Holland-Noord hoger dan landelijk.

Bij het aantal jongeren dat niet drinkt of maximaal één glas per dag, scoort Noord-Holland Noord lager dan in de rest van Nederland (32.8% tov 38.6%). Hoewel het advies van de Gezondheidsraad is om dit na te streven, houdt een derde van de jongvolwassenen zich hier dus niet aan.

Wat wij doen als projectteam

Het project ‘In Control of Alcohol & Drugs’ van GGD Hollands Noorden zet zich in om het aantal jongeren en jongvolwassenen dat alcohol drinkt, te voorkomen, en de hoeveelheid, te verminderen. Alcohol is namelijk schadelijk voor je gezondheid, zeker als de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Benieuwd hoe we dat doen? Kijk op eens bij ons interventieaanbod.