Vapen is slecht voor de gezondheid
Dat het inmiddels niet meer onschuldig is, weten we. Gelukkig slaan artsen ook alarm over vapen: scholen en wij als GGD natuurlijk ook!
Het gebruik van vapes moeten we terugdringen om onze jeugd gezond te houden. Vapes kunnen het opstapje zijn naar roken en dat willen we beide ontmoedigen. Bekijk de korte pakkende video’s die viraal zijn gegaan op social media:
Om het gebruik van vapes te verminderen en voorkomen zijn we met de verslavingszorg, onderwijs en gemeente in gesprek om samen een passende aanpak te bespreken. Elementen zoals beschikbaarheid & zichtbaarheid verkleinen (ook door overheidsbeleid) en prijsverhoging dragen daaraan deels bij.
Hoe kun je vapen in het onderwijs aanpakken?
We zien de laatste tijd dat het vapen in opmars is bij jongeren en op scholen. De vape is enorm populair, ondanks dat een rookvrij schoolterrein nu verplicht is. Maar wat kunnen scholen hier nu eigenlijk tegen doen? Met de Helder Op School aanpak helpen we scholen hierbij.
Heel kort is dit: Beleid hiervoor maken met alle medewerkers, ouders betrekken en duidelijk zijn met de regels en deze naleven.
Bekijk vooral de toolkit voor scholen onderaan de pagina!
De vape is populair, zelfs nu je meer moeite moet doen als jongere om hieraan te komen. Er zijn veel risico’s van vapen (onderzoek nos 2024), maar jongeren zijn daar niet erg vatbaar voor. Ze leven in het moment. We willen dus invloed uitoefenen op een aantal die impact hebben en het voor jongeren oninteressanter of moeilijker maken.
Webinar
Op 19 november geven wij van 20.00-21.15 uur een webinar over vapen: Ontdek alles wat je wilt weten over vapen!
Steeds meer kinderen en jongeren zijn aan het vapen. Wat doet vapen voor de gezondheid van jouw kind? Kinderlongarts Sophie Cohen (Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht) en preventiedeskundige Ester Teunen (Brijder Jeugd) nemen je mee in de gevolgen voor de gezondheid en wat zij zien in de dagelijkse praktijk als gevolg van vapen.
Tijdens deze online bijeenkomst krijg je als ouder en medeopvoeder handige tips en nuttige informatie over:
- Wat vapen precies is en waarom het ongezond is
- Waarom de vape zo populair is onder kinderen en jongeren
- Het puberbrein verandert en wat dat betekent voor experimenteren met vapen
- Hoe je het gesprek aangaat met je kind en grenzen stelt
- Hoe je jouw kind weerbaar maakt tegen de verleiding van de vape
Tijdens de bijeenkomst kunnen ook vragen worden gesteld via de chat. Het webinar wordt opgenomen en is nog 3 maanden terug te kijken
Hoe kun je vapen als ouder aanpakken?
Ga vooral eens met je kind in een open gesprek over vapen. Maak samen regels als je een vapende puber hebt, zoals wanneer wel en niet. Als je puber nog niet vapet, praat dan eens samen over hoe je vapes kunt afslaan op een ‘coole’ manier.